Na een late diagnose van ADHD en ASS, leerde Daphné een veilige werkomgeving te creëren voor en leiding te geven aan een team van neurodivergente mensen. Ze startte Bjièn samen met Dietrich om andere leiders en teams te helpen met het omarmen van neurodiversiteit en hun werkplek neuroinclusief te maken.
Voor de start van Bjièn, werkte Daphné 10+ jaar in verschillende start-ups, scale-ups en corporates als productmanager, marketeer en later CMO van haar eigen techstart-up, Tengu.
Anderen zeggen dat Daphné moedig, creatief, ondersteunend, gedreven, solide in haar waarden, flexibel, empathisch, volhardend en open voor andermans ideeën en meningen is.
Ze speelt in een improvisatietheatergroep en organiseert in haar vrije tijd evenementen gerelateerd aan de techindustrie.
Toen zijn familie in 1992 een typemachine met lcd-scherm kocht, werd Dietrich verliefd op computers en elektronica. Begin jaren 2000, terwijl hij nog op de middelbare school zat, ontwikkelde hij gratis software om online communities te bouwen. Nadat hij was afgestudeerd in software engineering, begon hij te werken als softwareontwikkelaar en groeide hij in rollen als lead developer, projectmanager, analist, ScrumMaster en adviseur.
Door een late diagnose van ADHD en ASS (autisme) ontdekte Dietrich gaandeweg de sterktes en uitdagingen van neurodivergentie. Hij creëerde een keynote in 2021 waarin hij de opvallende overeenkomsten tussen softwareteams en ADHD schetst en hoe enkele basisprincipes het leven van beide kunnen verbeteren.
Nadat hij samen met zijn partner Bjièn had opgericht, richt hij zich nu op het neuroinclusiever maken van bedrijven en werkomgevingen, waarbij hij zijn ervaring en kennis in de praktijk brengt en leiders, HR-professionals en teams helpt te floreren met neurodiversiteit.
In zijn vrije tijd organiseert hij evenementen rond innovatie in de Belgische techindustrie en speelt hij improvisatietheater.