Waarom?
Wil je een basisbegrip over neurodiversiteit opbouwen en empathie ontwikkelen voor jouw neurodivergente medewerkers — die minstens 20% van jouw personeelsbestand uitmaken? Denk hierbij aan introverte, hoogsensitieve, autistische, ADHD-, dyslectische en hoogbegaafde individuen.
Aandacht besteden aan neurodiversiteit en investeren in neurodiversiteit heeft een positieve impact op jouw team en organisatie. Neuro-inclusieve organisaties blinken uit in productiviteit, innovatie, en de tevredenheid van zowel medewerkers als klanten. Nu, hoe kun je als teamlid, hr-manager of leidinggevende hieraan bijdragen?
Deze keynote biedt hr-managers, leidinggevenden en teamleden een essentiële eerste kennismaking met neurodiversiteit op de werkvloer en neuro-inclusie. Het reikt stof tot nadenken aan over veelvoorkomende uitdagingen en belicht de sterktes en de waarde die neurodivergente medewerkers met zich meebrengen. Je leert een aantal praktische aanpakken en concrete strategieën om van start te gaan. Bovendien delen we zowel onze eigen ervaringen als die van onze klanten. Deze lezing heeft als doel om dieper inzicht te stimuleren en toekomstige betrokkenheid bij neuro-inclusieve praktijken te inspireren.
Ontdek de waarde van diverse breinen binnen jouw organisatie en jouw team.
Wat en voor wie?
Tijdens deze lezing van één uur focussen we op:
- Wat neurodiversiteit en neurodivergentie betekent;
- Welke stereotypen we onbewust hebben over neurodivergent neurotypes zoals autisme, ADHD, dyslexie, enz.;
- Welke vaakvoorkomende uitdagingen zijn waartegen neurodivergente medewerkers lopen op het werk;
- Welke veelvoorkomende sterktes en meerwaardes neurodivergente medewerkers bijdragen;
- Welke strategische voordelen een neurodivers persooneelsbestand brengt voor het bedrijf;
- Praktische tips over hoe een neuro-inclusieve werkomgeving te bouwen, zowel voor bestaande als nieuwe werknemers;
- Onze eigen ervaringen en die van onze klanten.
Voor werkgevers, hr-professionals, CxO, leiders, directeuren, managers, oprichters en teams van bedrijven die meer inzichten willen verkrijgen in neurodiversiteit en de positieve impact van neurodivergente werknemers op de organisatie.
Beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels, online of ter plaatse. Gratis presentaties zijn beschikbaar voor publieke non-profit events.
Wat je zal leren
- Hoe de verschillende perspectieven en denkstijlen van neurodivergente werknemers en hun unieke talenten en vaardigheden een strategische en competitief voordeel kunnen zijn voor je bedrijf;
- Hoe je met neurodiversiteit rekening kunt houden op de werkvloer en als werkgever de nodige ondersteuning en redelijke aanpassingen kunt bieden om de werkomgeving inclusief te maken voor iedereen;
- Hoe je een ondersteunende en inclusieve werkomgeving kunt creëren die neurodivergente werknemers in staat stelt om hun volledige potentieel te bereiken en bij te dragen aan de groei van je organisatie;
- Hoe je je talentenpool verbreedt en talentvolle werknemers aantrekt die misschien vaak over het hoofd worden gezien vanwege stereotypen, maar die wel over unieke kwaliteiten beschikken die van grote waarde kunnen zijn voor jouw organisatie;
- Waarom investeren in neuro-inclusie een win-win is voor iedereen en een strategische voordeel voor je bedrijf (en niet slechts een “nice-to-have”).
Gepresenteerd door
Deze lezing wordt verzorgd door twee ervaren sprekers op het gebied van neurodiversiteit op het werk, en die tevens zelf neurodivergent zijn. Door hun presentatiestijl maken ze zwaardere materies op een vlotte en humoristische manier makkelijker bespreekbaar.

Daphné De Troch leerde een veilige werkomgeving te creëren voor en leiding te geven aan een team van neurodivergente mensen, nadat ze de diagnose van ADHD en autisme had gekregen. Ze startte Bjièn samen met Dietrich om andere leiders en teams te helpen met het bewustworden van neurodiversiteit en hun werkplek neuroinclusief te maken.

Dietrich Moerman groeide van expert in software engineering tot een consultant en trainer in neurodiversiteit. Hij leerde de kracht van psychologische veiligheid en het beperken van mentale belasting terwijl hij softwareontwikkelteams leidde, en ontdekte geleidelijk de waarde voor zijn eigen ADHD en autistisch brein. Tegenwoordig helpt hij leiders en HR-professionals om hun teams te laten floreren met neurodiversiteit.
Wat anderen zeggen
Bij Proximus dragen we al de Think Possible cultuur hoog in het vaandel; maar daar komt nu zeker en vast ook de Think Different cultuur bij. 😉 To be continued…»
Kortom, leer hoe je jouw talentenpool kunt vergroten, de teamdynamiek kunt verbeteren, de productiviteit kunt verhogen en een ondersteunende omgeving kunt creëren zodat alle werknemers hun volle potentieel kunnen benutten.