Waarom?
Neurodiversiteit is een realiteit. Met ongeveer één op de vijf mensen die neurodivergent zijn – waaronder mensen met autisme, ADHD, dyslexie, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, enz. – bestaat je team hoogstwaarschijnlijk ook uit een mix van diverse breinen.
Dankzij die mix aan unieke perspectieven in je team kun je het groepsdenken doorbreken en kun je tot innovatie, creativiteit, ontwikkeling van inclusieve producten en diensten, en het verbeteren van de klantervaring komen. Dit noemen we de kracht van neurodiverse teams.
Om deze kracht te benutten, zijn gerichte neuro-inclusieve strategieën nodig waardoor alle teamleden hun talenten en potentieel kunnen inzetten, elkaar beter begrijpen en effectiever gaan samenwerken. Uit onderzoek blijkt dat neuro-inclusie een positieve impact heeft op de teamproductiviteit, veerkracht en algehele teamdynamiek. Dit stelt je als leidinggevende in staat om jouw neurodiverse team te faciliteren en te ondersteunen om zo de vooropgestelde doelstellingen te behalen.
Wat en voor wie?
In deze workshop richten we ons op neuro-inclusief leiderschap en het verbeteren van de teamdynamiek, veerkracht en productiviteit. We zoomen in op wat nodig is om neurodiverse teams te ondersteunen als teammanager en delen ervaringen tijdens intervisiegesprekken.
Ontworpen voor CxO, leidinggevenden, directeuren, managers en people leaders van neurodiverse teams die zich inzetten om neuro-inclusie. We hebben ook een aparte workshop op maat van je neurodivergente medewerkers en hun collega’s.
Voorzien als een vier uur durende sessie, online of ter plaatse, in het Nederlands, Frans of Engels.
Wat je zal leren
Neurodiversiteit begrijpen en waarderen
erwerf inzicht in de kernconcepten van neurodiversiteit en neuro-inclusie. Ontdek de sterke punten, talenten en potentiële uitdagingen die vaak voorkomen bij neurodivergente medewerkers, en de waarde die zij kunnen brengen voor jouw team.
Fundamenten voor een neuro-inclusief teambeleid
Inzien van het belang van psychologische veiligheid en hoe je een omgeving creëert waarin alle teamleden zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Neuro-inclusief leren communiceren met je teamleden. Begrijpen wat jij als leidinggevende kan betekenen voor jouw team en wat buiten jouw mogelijkheden ligt (individuele en organisatorische aspecten).
Omgaan met teamdynamieken en bruggen bouwen
Verkrijgen van inzicht in de diverse talenten, noden en communicatiestijlen binnen je team en het bevorderen van de onderlinge relaties.
Teamafspraken maken voor effectieve samenwerking
Het leren opstellen van duidelijke afspraken over communicatie, taakverdeling, overlegstructuren en verwachtingen met het team. Ontdekken van aanpakken om mentale overbelasting bij teamleden te voorkomen en een gezonde balans te bevorderen tussen individuele focus en teamwerk. Inzien van het belang van redelijke aanpassingen en hoe deze bijdragen aan de veerkracht en productiviteit.
Begeleid door

Daphné De Troch leerde een veilige werkomgeving te creëren voor en leiding te geven aan een team van neurodivergente mensen, nadat ze de diagnose van ADHD en autisme had gekregen. Ze startte Bjièn samen met Dietrich om andere leiders en teams te helpen met het bewustworden van neurodiversiteit en hun werkplek neuroinclusief te maken.

Dietrich Moerman groeide van expert in software engineering tot een consultant en trainer in neurodiversiteit. Hij leerde de kracht van psychologische veiligheid en het beperken van mentale belasting terwijl hij softwareontwikkelteams leidde, en ontdekte geleidelijk de waarde voor zijn eigen ADHD en autistisch brein. Tegenwoordig helpt hij leiders en HR-professionals om hun teams te laten floreren met neurodiversiteit.
Wat anderen zeggen
Wil je leren hoe je jouw neurodiverse team kunt leiden zodat ze hun volle potentieel te bereiken? Ben je klaar om de kracht van jouw neurodiverse teams te benutten?